onsdag 30 juli 2014

The Matter of Palestine part 1

The Matter of Palestine, ur boken The World Atlas of Revolutions av Andrew Wheatcroft från 1982
översatt till svenska av Jerker Nordlund.

Första delen

Genom århundradena av förskingring, förföljelser och förtryck har det alltjämt funnits judar i Palestina.  Kontinuerliga bosättningar kan följas tillbaka till biblisk tid. Lika säkert är det faktum att Palestina har varit ett arabland sedan 600-talet och Jerusalem är lika heligt för muslimerna som för judarna. Parallellerna fortsätter  genom ett par tvillingrevolutioner som har utbrutit, först bland judarna, därefter bland araberna., där båda har försökt skapa en nationalstat i landet Palestina. Vid San Remokonferensen 1920 förlänades Storbritannien Palestina och åtog sig att skapa ett judiskt nationalhem enligt Balfourdeklarationen från 1917.  Efter konstaterandet att ”Hans Majestäts Regering ser med fördel etablerandet av ett nationalhem för det judiska folket, och kommer göra sina bästa ansträngningar för att underlätta förverkligandet av detta mål” fortsätter deklarationen med det viktiga villkoret ”vill vi göra klart att ingenting får ske vilket kan förfördela de icke-judiska folkgrupperna i Palestina deras civila och religiösa rättigheter”. Dessa olika mål var inte förenliga

Från början kom antagonismen mellan judar och araber till våldsamt uttryck. Under 1920-talet dödade araberna många fler judar, än judarna dödade araber, men i takt med att de judiska samhällena blev bättre organiserade för självförsvar och den Brittiska polisen och armen gjorde mer för att försvara dem , så kom dödsiffrorna att jämna ut sig. Inte förrän 1937, efter att ha lidit av attacker under 15 år började judarna organisera hämndaktioner och mot-terror, även om det Judiska Nationalrådet tog avstånd från varje våldsaktion mot den arabiska befolkningen. Men från slutet av 1930-talet kom rösten från de militanta sionisterna, ledda av Vladimor Jabotinsky att höras allt starkare. Under en världskongressen i Prag deklarerade de att Arabisk terror skulle bemötas med judisk terror och att de motsatte sig varje plan som skulle ”frånta det judiska folket sin rätt att etablera en judisk stat på båda sidor om Jordanfloden”. I praktiken blev det ”Vita pappret” från 1939 , vilket representerade britternas slutgiltiga lösningsförslag på Palestinafrågan en katastrof för den sionistiska saken, för den tillät endast en begränsad judisk immigration fram till 1944, och därefter endast efter tillåtelse från araberna, i praktiken ett totalt immigrationsförbud. Under det vita pappret fanns ingen utsikt att nå en judisk majoritet i någon del av Palestina, än mindre ”på båda sidor om Jordanfloden”

De sionistiska revisionisterna var redan ursinniga på det Vita Pappret, de såg på britterna som mördare, kollektivt skyldiga i takt med att bevisen från koncentrationslägren och nazisternas förföljelser blev mer allmänt kända. 1943 deklarerade Irgun Zvai Leumi, den mest militanta av de judiska självförsvarstrupperna vilka till stor del var ansvariga för de illdåd som begicks som följd av arabiska massakrer på judar,  att de hade startat en revolt mot det Brittiska mandatet.

Under ledarskap av en polsk jude Menachem Begin,som en gång hade haft som plan att ta med sig en arme av polska fanatiker  för att med vapenmakt erövra landet ”Eretz Israel”  lanserade Irgun en kampanj med ”symbolisk terrorism” i avsikt att provocera Britterna. De skulle visas upp som en brutal ockupationsmakt istället för en ärlig förvaltare av Palestina för allas bästa. ”Kriget” satte igång den 12 februari 1944 och bestod till stor del av nålstick – bombattacker och revolutionär propaganda – allt som den lilla, dåligt utrustade organisationen kunde åstadkomma.

Så i september började Irgun ett program för att lönnmörda brittiska officerare och i mitten av oktober hade mer än 15 blivit dödade. Till att börja med försökte de judiska officiella företrädarna hjälpa britterna att  stampa ner vildingarna i Irgun, men med tiden kom de att uppnå ett pragmatiskt samarbete med den militanta sionismen.  Terrorkampanjen fick förnyad kraft 1945 och 1946 sändes terrorgrupper ut till Europa. En bomb skadade den brittiska ambassaden i Rom i Oktober 1946. I Palestina lovade Irgun hämndaktioner i takt med att organisationens medlemmar blev hårt åtgångna.


Efter att flera Irgunmedlemmar hade avrättats och en  ”en död för varje död” – kampanj hade utannonserats avrättade Irgun i juli 1947 två fångna brittiska sergeanter som vedergällning för tre egna avrättade .  Det kom omedelbart ett vredesutbrott  från Storbritannien där judiska butiker i Liverpool och Glasgow attackerades. Majoriteten ville se ett tillbakadragande och inga fler brittiska dödsoffer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar