söndag 26 februari 2012

Varför gick SAC åt helvete?

Jag fick en fråga på ett forum häromledes:



Varför har syndikalismens framgångar uteblivit i Sverige? Varför samlar SAC inte mer än 5 500 medlemmar?



Här är mitt svar:

SAC är en fullkomligt korrupt organisation som bara väntar på att få lov att dö. Varför det har blivit så är svårt att säga, organisationen samlade under sin storhetsperiod ungefär 10 % av Sveriges organiserade arbetare.

jag tror att det finns två förklaringar:

1) Förföljelsen och baktaleriet av syndikalister har varit massivt, både från arbetsgivarhåll och socialdemokratin. en del av Saltsjöbadsavtalet var att arbetsköparsidan lovade att hålla efter strejkbryteriet om LO lovade att hålla tillbaka de revolutionära krafterna inom SAP och VPK

2) Egna felbeslut. Från 1930-talet har SAC agerat i utförsbacke. Under 1960-talet hade man nöjt sig med att vara lill-LO utan vänner i världen och jag kan inte skylla dem för det, men när vänstervågen kom på 1970-talet vaknade organisationen sakta till liv igen, särskilt i samband med folkomröstningen mot kärnkraft. I början av 1980-talet kändes allt mycket hoppfullt inom SAC och kräftgången avstannade.

Men sen hände något. I backspegeln måste jag säga något så osyndikalistiskt som att tydliga ledningsfunktioner saknades. Det ledde dels till en ineffektivitet som av storstadsideologerna uppfattades som ideologisk renlärighet, men landsortsyndikaliserna uppfattade som uppgivenhet. Denna stad-land konflikt går jag gärna in på mer , för den är viktig. Betänk att Älvdalens kommun med då 8000 invånare hade lika många organiserade syndikalister som Stockholm.

Det andra är att den interna laizzes-faire praktiken öppnade upp för allsköns idioti. Organisationer i marginalen drar till sig människor i marginalen och SAC hade allt vad tokvänstern saknade - en rik organisatorisk historia och god ekonomi. SAC åts upp inifrån av autonoma dårfinkar och poststalinister vilka trasade sönder organisationen med våldsromantik och personförföljelser. Du får gärna se detta som ett exempel på att "syndikalismen aldrig kommer att fungera". Jag ser det hellre som om att man inte skall dra på sig lunginflammation om man inte har något immunförsvar.

Här kommer också min avogsamhet mot feminismen in. Under 15 års tid har vänstern och SAC saknat allt vad politisk styrfart heter i det som är vänsterns kärnverksamhet - klassfrågorna och den ekonomiska politiken. Istället har man förött sin energi på att sparka in öppna dörrar som att diskutera kvinnors rätt till lika lön, vilket ingen ifrågasätter, eller mäns rätt att amma, vilket ingen vill se förverkligat. Samtidigt har man överlämnat initiativet i den ekonomiska politiken åt borgarna i sossarnas frånfälle.

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg, Jerker.
    Jag tror mest på din andra förklaring: den allsköna idiotin och alla dessa märkliga tokar som flockades runt rörelsen i allt större utsträckning och som gjorde att många tröttnade på SAC. Även om jag inte håller med dig om feminismen (i så fall så var SAC:s engagemang i t ex miljö- och kärnkraftsfrågorna eller i kulturdebatten via Arbetaren lika obsoleta och det tycker inte jag), så har du en massa poänger, tror jag. Också när det gäller motsättningarna mellan stad och land. Den här diskussionen är intressant och viktig. Vad var det som gick fel? Varför får inte frihetliga socialistiska idéer den uppmärksamhet de förtjänar, särskilt i dessa tider? Varför klarar inte SAC av att hålla tokdårar, våldsromantiker och allehanda rättshaverister ifrån sig, hitta tillbaka till sina kärnvärderingar och fokusera på att fylla positionen som ett väsentligt politiskt alternativ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Feminismen kan man ha många åsikter om. jag minns att det första den första helkvinnliga styrelsen i Göteborgs LS gjorde var att köra över ett årsmötesbeslut med motivationen att "man måste få vara lite anarkistisk ibland"

      Jag tror på jämställdheten, på alla plan. Kvinnor är lika korkade som män. Därför har jag också svårt att kalla mig för feminist.

      Radera