torsdag 23 april 2009

Positiv fysik

På www.kapitel1.se framkom klagomål över mängden negativa inlägg, vilket jag replikerade med detta:

Om Erbium

Erbium är ett rasans trevligt grundämne। Och patriotiskt! Det upptäcktes av svensken Carl Gustaf Mosander år 1843 och har tillsammans med kompisarna Terbium, Yttrium och Ytterbium fått sitt namn efter Ytterby gruva i Stockholms skärgård.

Erbium är så rart att det tillhör gruppen sällsynta jordartsmetaller. Dess salter är chickt rosa, vilket gör den till en populär ingrediens i genderprovocerande accessoarer som svulloglasögon och zirkoniumsmycken.

Men erbium lägger inte bara en fjollig patina över våra tillbehör, det kan också bättra på vår fysik högst avsevärt. Erbiumdopade kristaller används inom laserkirurgin, så nästa gång du går iväg för att bränna bort ett elakt födelsemärke, skänk då ett tack till den rara lilla vännen från underjorden.

I en enkät fick ett antal doktorander inom fasta tillståndets fysik frågan om de hellre stulle vilja delta i en erbiumkonferens eller få back stage-pass till en rockkonsert med Bruce Springsteen. Hela 84 % valde erbiumkonferensen, vilket gör erbiumet till det i särklass mest populära grundämnet bland materialforskare. Övriga 16 % visade sig senare ha egna sociala problem att brottas med och borde därför inte ha varit med i underlaget.

Om kvantfysik

Uppkvarken är ju trevlig att tänka på, liksom topp- och charmkvarkarna. Däremot bör man akta sig för nerkvarken. Bottenkvarken tycker jag vi över huvud taget inte skall ta upp på det här forumet.

Särkvarken står i en kategori för sig och var tidigare illa sedd, men det har kvantgenusanalysen ändrat på. Se där ytterligare ett exempel på hur det goda i tillvaron tar överhanden med tiden, när man får en ökad förståelse för tillvarons rätta samband.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar