måndag 23 mars 2009

Missriktade omsorger är farliga

På internet yttras ofta invandrarfientliga och rasistiska åsikter av typen - Kasta ut Ahmet för han vill inte arbeta, lever på socialbidrag och tar dessutom jobben ifrån oss. Och det är ju tråkigt.Men ännu tråkigare är när svenska myndigheter i missriktad hänsyn blundar eller tystar ner de problem som faktiskt förekommer inom invandrargrupperna, bara för att undvika "spridandet av fördomar" och annan negativ publicitet.

Igår på SVT1 belystes ett sådant problem av det mindre och ovanligare slaget - kusinäktenskapen.Inom vissa invandrargrupper är det vanligt med kusinäktenskap. Forskning har nu visat att barn från dessa äktenskap löper upp till 3 gånger högre risk för missbildningar. Fortfarande är risken liten, men den är förhöjd. Därför går bland annat Norge och England gått ut med information till blivande föräldrar och informerar om problemet.I Sverige vill man inte låtsas om att problemet finns. Från ansvarigt håll tystas det ner aktivt. Socialstyrelsens representant i frågan meddelade SVT att han inte vill medverka eftersom det kunde leda till "fördomar mot invandrare".Resultatet av detta blir att makar i kusinäktenskap inte får den information de har rätt till när de skaffar barn. Ett enkelt förfarande vore att vid graviditet förfråga om det råder ett släktskapsförhållande föräldrarna emellan och om svaret är Ja gå vidare med information och stöd om föräldrarna så önskar. Läkarna är beredda men politikerna och forskarna säger nej.Ett solklart exempel på felriktad hänsyn.

2 kommentarer:

  1. Information och stöd är aldrig fel, men lite sent kanske att förfråga när väl graviditeten är ett faktum - eller jag missförstår dig kanske?

    SvaraRadera
  2. Informationen innan kan gälla risken att få missbildningar över huvud taget som närbesläktat bar. Informationen efteråt kan kompletteras med orsaker, typ av skador samt vad man kan göra för att undersöka/minska risken.

    SvaraRadera