lördag 28 mars 2009

Missa inte Arnold

Om en knapp timme börjar i fyran en av de smartaste SF-filmer som någonsin gjorts, Total Recall. Och som vanligt är det Schwarzenegger som har huvudrollen. Det österrikiska muskelpaketet dissas ofta som en usel och enkelspårig skådespelare, men faktum är att han har lyft flera av de mest fascinerande produktionerna inom SF och fantasy-genren. Han har anklagats för att spela stelt och mekaniskt, något som borde vara en hyllning till den som skall gestalta en mördarrobot och terminator.

Arnold S är enligt mig kraftigt undervärderad som skådis. Till skillnad från actionkollegor som Sylvester Stallone har han mod att spela mjukisroller och besitter dessutom en god portion självironi. Hans gestaltning av Hamlet och Bergmans Det Sjunde Inseglet från filmen Den Sista Actionhjälten borde gå till filmhistorien.Något tillträde till finkulturens innersta salar lär han dock inte få - istället för Oscars har han en high score i antalet nomineringar till Razzies Award - kalkonfilmernas egen galautdelning. Förutöver att han pratar lustigt och har en stel mimik tror jag det hålls Arnold emot att han agerar som karaktärskådis inom publik genrefilm som SF och action. Det är mindre sannolikt att Richard Chamberlain skrattas ut i en stel och pompös dramaproduktion än att Arnold blir det i en robotrulle, även om skådespelarinsatsen ligger på max av det som genren kräver.

Vissa typer av film blir svårligen finkultur och samma förhållande råder inom litteraturen. Genrelitteraturens stilistiska låsning och äventyrsinriktade formspråk verkar inte vara det nobla värt, även om Svenska Akademien var modig nog att utse en författarinna med ett par SF-böcker i bagaget till Nobelpristagare i litteratur föregående år. Synd bara att Doris Lessings alster tillhör de sämre inom genren.

3 kommentarer:

  1. IMHO är inte Arnold den stora tillgången för filmen Total Recall, utan boken den baseras på.

    SvaraRadera
  2. Välkommen Henrik.

    Kan så vara, Philip K Dick har levererat många klassiska manus, men Arnolds stora tillgång är att han är där i rätt roll. Jag samanknippar ytterst få värdelösa skitfilmer med honom, Van Damme och Stallone har gjort massor

    SvaraRadera