fredag 10 juni 2011

Frågor om självhushåll,vegetariansm och biodiversitet

Jag har under en längre tid varit aktiv på självhushållarforumet www.alternativ.nu och genom detta blivit medveten om en konflikt som kan dyka upp mellan självhushållar- och naturvårdsintresset vad gäller klimat, djurrättsfrågor och biodiversitet.


Jag är själv vegetarian och ickejägare, för att inte säga jaktmotståndare, men jag är inte vegan eller militant djurrättsaktivist. Min inspiration kommer främst från österländska religioner med tankar om ickevåld och att vörda allt levande. Jag har inga större problem att acceptera slakt eller jakt, så länge vi talar om måttfulla husbehov, men jag ställer å andra sidan mig och andra frågan om varför man skal döda djur för sin försörjning om man absolut inte måste.


Jag är fullt på det klara med att alla inte kan eller vill leva efter min stramare hållning i denna fråga, men vill å andra sidan ställa krav på andra vad gäller beteenden som tär på gemensamma naturresurser leder till artutarmning.


Bland självhushållarna och småbönderna är majoriteten jägare och djurhållare. Många har en god medvetenhet i klimat- och djurrättsfrågor, men där finns också en misstro mot överdrivna miljöhänsyn, bensinskattehöjningar och samhällsskydd av rovdjur som angriper boskap.


På den senare punkten ser jag en potentiell motsättning mellan de som vill värna om biodiversitet och starka rovdjursstammar å ena sidan och jägare som vill skjuta vargens villebråd och skydda sin boskap å den andra. Jag ser också en konflikt mellan de som hävdar vegetarianism och djurrättsintressen som en del i klimatarbetet och de som inte vill ställa om från köttätande, utan behålla det eller till och med öka det med motivationen att huvudsaken är att ökad hänsyn tas till att djuren skall ha det bra innan de slaktas.


En del synvinklar är tydliga och rättframma och kräver även rättframma förslag på lösningar, som vem som skall bekosta skyddet av tamboskap mo rovdjur i skogslänen. Andra frågeställningar går mer på djupet. Många flyttar ut på landet för att få en bättre livskvalitèt och väljer bort konstorsarbete för att försörja sig på jakt och naturnära boskapsskötsel. Uttaget av animaliskt protein på detta sätt kan försvaras med argumentet att eget kött är bättre än djurfabriker med uppsvällda biffkor som utfordrats med soja odlad på nerhuggen brasiliansk regnskogsmark. Samtidigt kan uppblomstringen av nya smådjursbesättningar på landsbygden leda till ökad friktion mellan människa och rovdjur. Rävar tar höns, björnar slår får och välter bikupor, medan vargen slåss med jägaren om samma villebråd för sin försörjning. Den aggressivitet som finns mot rovdjur och viltskador är förståelig ur en ekonomisk synvinkel, men tveksam ur ett omställningsperspektiv där män även tar hänsyn till biodiversitet. Människan har utrotat tusentals djurarter i det förflutna och majoriteten av dessa har skett genom jakt av villebråd, skyddsjakt för boskap och förändring av livsbetingelser genom jord- och skogsbrukets miljöförändringar


Så mina frågor är: Kan en ny "grön våg" driven av behovet att ställa om från oljeberoende och storstadsliv till självhushållning på landet leda till ökade konflikter mellan människan och den vilda faunan och hur skall i så fall detta bemötas. Och vilken omställning är mer angelägen - att byta ut djurfabrikskött mot egen småskalig köttproduktion plus jakt, eller att gå över till vegetarianism eller minskad köttkonsumtion på det stora hela?

5 kommentarer:

  1. Det är viktiga frågor som inte diskuteras tillräckligt eftersom positionerna blir så låsta. Men om vi pratar om en "grön våg" med huvudsaklig inriktning på att producera sin egen mat så kommer odling av grönsaker, rotfrukter, potatis, frukt och bär först. Det är lättast, nästan alla kan göra det, t.o.m. i en vanlig villaträdgård och det kan ge en rejäl miljövinst om man gör det på ett vettigt sätt. Med rätt metoder kan man få ut förbluffande mycket mat på små ytor.

    Insamling och konservering av svamp och bär är också något som funkar för de flesta.

    Därnäst kommer höns för ägg och ev. kött. Och kaniner, för dem som förmår slakta och äta upp dem. Och bin, förstås.

    Sen blir det svårare. Med större djur behövs stora arealer och särskilda byggnader. Jakt kräver utbildning och dyr utrustning. Definitivt inte något för alla.

    Jag tror att en småskalig matproduktion först och främst är vegetarisk med ett inslag av ägg och ev. kyckling/hönskött. För att man ska komma ifrån vårt beroende av importerad mat krävs också att vi är beredda att äta på ett annat sätt. Mer ärter, potatis och rotfrukter, mindre ris och salladsgrönsaker. Mer äpplen och torkad frukt vintertid, mindre importerad frukt från Långtbortistan.

    Därutöver mjölk, kött från småskalig uppfödning och vilt för den som så önskar. Men jag tror inte att det kan vara huvudföda, utöver i de regioner där det är mycket svårt att odla.

    SvaraRadera
  2. Någon har sagt "USA är det enda land i världen som gått från barbari till dekadens utan en mellanliggande period av civilisation". Något likande känner jag för en alternativ självhushållarrörelse vars främsta intresse är jakt, fiske och snusig fördomsfullhet mot främlingar och nytänkare. Vad är Nytt? Vad är "Åter" i detta. Man kan inte komma åter utan att någonsin ha lämnat torvan. Vilka perspektiv har man som man inte hade redan 1000 år tidigare och som ledde fram till den situation vi har idag?

    SvaraRadera
  3. Du minns ju 70-talets gröna våg. Visst var den mer inriktad på odling och vegatarisk mat och mycket mindre på slakt och jakt? Recept för en fattig planet och sånt. Mina minnesbilder är sojabönor snarare än kött. (Fast Mudimums-rörelsen var inne på vilt som ett alternativ). Dagens utflyttare resonerar annorlunda - jag undrar vad som hände på vägen?

    SvaraRadera
  4. Dagens alternativare odlar ibland en mycket påtaglig bonderomantik som inte har så mycket mer med verkligheten att göra än vad Bellmans herdinnor hade med verkliga får att göra. Mycket fokus på romantik och självförverkligande, en dos konspirationsteori, föga genomtänkt samhällsanalys, miljötänk i teorin men inte alltid i praktiken. Mycket ego, föga kollektiv och utblickar.

    SvaraRadera
  5. Dagens utflyttare är mer överlevnadsinriktade. Försvar mot en hotfull omvärld. 70-talet var flower power, the Age of Aquarius, Nirvana och allt det där

    SvaraRadera