torsdag 17 december 2009

Fimbulvinter I

Idag gick jag inte upp och lade mig direkt jag kom hem. Istället stannade jag i köket, sopade golvet, tätade tunt fönster och altandörr, hällde upp lite vatten från badrummet och plockade undan matvaror som stod på bänkar och satte dem i skåp. Jag gjorde 10 kvadratmeter av huset lite mer hemlika helt enkelt. Därefter lade jag mig på kökssoffan och vilade, satte mig sedan upp och läste i en bok. Stillsamt, enkelt, fattigt och en smula vemodigt, och medan vedspisen kämpade mot draget från alla springor så tänkte jag att det är så här livet skall vara.

Sen rusade jag upp till krypinet på vinden, skruvade upp elelementet på max och lade mig och sov under ett dubbelt lager med täcken och filtar.

onsdag 16 december 2009

Julbord Galore IV

Värdshuset Magnolia körde med separat V,G,L-märkning på alla rätter. Medvetet undvikande av mjölkfetter och rikligt med syrade sallader gjorde att maten packade sig fint utan att mätta och skapa förtida dästhet. Fisken var mager och fin och med en medveten planering fick jag ner alla ätbar rätter på tre omtagningar. Däribland fyra sorters sill, heminlagda gurkor och mimosasallader, vegetarisk omelett, janssons gravad och ungsbakad lax, en lokalt skjuten rådjurssadel som jag smakade på, tillsammans med vitlökssalamin och de tunt skurna kalkonbrösten. Ostbrickan med både brie, lagrat och grönmögel klipptes givetvis med, tillsammans med potatissalladen, gubbröran, skaldjurspatén, morotsmarmeladen och fruktbickan med melon, apelsin och kiwi därtill. Allt sköljdes ner med julöl och till kaffet serverades en sötsaksbricka med hemkokta chocklader, biskvier, lasyröverdragna kakor och knäck, cornflakeskonfektyr, vaniljris och nån Italiensk fromage med citronsmak. tillräckligt gott, rikligt och mättande för att göra mig mätt, glad, uppkäftig och grälsjuk.

tisdag 15 december 2009

Julbord Galore

Det är ett tufft jobb,men någon måste äta det.

Tredje julbordet avklarat. Det andra var ett mellanspel, bara tre sorters sill och Janssons för min del, med ostbricka och pepparkakor, men det här, nu börjar vi komma upp i nobelklass. Först glöggstart och därefter rikligt kallskuret med dignande ostbord, frukt, minst 5 sillsorter, ägghalvor med både majonnäs och kaviar på riklig salladsbädd, syltor och rullader, skinka för dem som ville ha det och flera olika sorters gravlax åt mig. Därefter den mest köttlika vegetariska varmrätt jag någonsin ätit, quornsylta, kikärtsbullar och toppskuren sojakorv hårdbränd och fin, med rödbetssallad och ansjovisfri Janssons toppad med ett fint, grönt bladverk av något slag. Suveränt proffsigt och avslutat med en karavan av grädd- och marsipantårta med tomteblossfyrverkerier på toppen, serverade till kaffe av kunnig och söt serveringspersonal.

Tack Kunskapskällans restauranglinje för upplevelsen och tack toastmastern för att dina tal var så pass långrandiga att du gav tid åt det hela att hinna rinna undan.

söndag 13 december 2009

Det manliga kärringsnacket

Överallt stöter jag på det, allt oftare ju äldre jag blir. På caféer , i arbetsbyschor, på småföretagarmöten och i omklädningsrum. Den typiske skitsnackaren är en hårt arbetande eller slugt myglande man över de femtio, vit, svensk, men med vilken klasstilhörighet som helst, från den högsta toppen till den absoluta botten

Det manliga skitsnacket har en speciell syntax:

1) Introduktionen:

En gång kände/jobbade jag/min brorsa/syrra/svåger med en kille/tjej/gubbe som...

2 Narrativet:

a) ...snackade vitt och brett men visade inget resultat

b) ...fuskade/myglade/svek sina ideal

c)...var en politiker eller präst - say no more


3: Sensmoralen:


Det finns inga goda människor

- refräng: utom jag som har genomskådat allt och är den sista lonely rangern

Alla ideal är förljugna och människan är ett stort svin

- utom jag som står kvar vid min post och är den sista lonely rangern

Alla luras, men de luras värre än mig, därför är mina snesteg rätt ok

- för jag har genomskådat allt och är den sista lonely rangern

fredag 4 december 2009

Climategate

Ju mer jag tänker på det , desto mer övertygad blir jag om att Climategate är en konspiration iscensatt av extremhögern i USA tillsammans med några starka finansiella intressen inom oljeindustrin. Syftet är att underminera möjligheten för Obama att göra några långtgående utfästelser om koldioxiddämpande åtgärder under Köpenhamnskonferensen

Alla tecken är där - Fox News sänder dygnet runt, Rush Limaugh och andra köpta högerspöken gormar i nattmössan och kräver klargöranden. Blobbor av kompromitterande internpost läcks ut och misstänkliggörs, tillräckligt mycket, tillräckligt nära inpå konferensen för att ingen skall hinna hinna avgöra sanningshalten i alla de påståenden som fjuniga konspirationsteoretiker alldeles gratis sprider åt de verkliga konspiratörerna, fullt övertygade om att de är frihetshjältar och inte bara aningslösa dumhuvuden.