torsdag 13 maj 2021

Om Arbetet på den Fjärde Vägen

Och då har det blivit dags att i korthet redogöra för Gurdjieffs filosofi. 

Människan är en psykologisk och biologisk maskin. I sitt normaltillstånd sover hon, men det går att göra henne medveten. Kampen mot den psykologiska sömnen kallas Arbetet eller Den Fjärde vägen. Detta för att de tre tidgare vägarna arbetade enbart på ett av de ursprungliga sinnestillstånden

Hatha Yoga arbetade på Man no 1 som styrs av sin fysik

Bhakti Yoga arbetade på Man no 2 som styrs av sina emotioner

Raja Yoga arbetade på Man no 3 som styrs av sitt intellekt

Den fjärde vägen arbetar på dem alla samtidigt för att skapa Man no 4 som har uppnått balans i de tre nämnda områdena och vidare att skapa Man no 5 med en permanent jaguppfattning och Man no 6 och Man no 7 med kristalliserade högre emotionella och intellektuella centra, kända som Samvetet och Medvetandet.

Till sitt förfogande har Arbetet tre influenser. C-inflytandet som kommer från den mekaniska världen, vilken syftar till att ackumulera makt, resurser och välstånd. B-inflytande som talar om och introducerar A-inflytandet i den mekaniska världen och A-inflytandet som är medvetandet om vakenheten självt.

Arbetet är inte hemligt, men det uppfattas som hemligt eftersom människorna inte åtrår det. De åtrår det inte därför att alla inte kan vara vargar, en del behöver vara får med. Därför kan människorna delas in i tre grupper.

Människor utan magnetiskt centrum. Dessa nöjer sig med det mekaniska livet och eftertraktar inte det som Arbetet har att erbjuda dem.

Människor med ett trasigt magnetiskt centrum. De söker efter Arbetet , men letar efter det på fel ställen med en trasig kompass. De hamnade klassiskt i spirituella grupper, hos UFO-loger, astrologer och nu senast bland konspirationsteoretikerna. De tror att kraften finns utanför dem själva och att den behöver bekämpas

Människor med ett helt magnetiskt centrum. De söker med ljus och lykta efter arbetet och vet att kraften finns inom dem själva och att den behöver förädlas. 

Intresserade kan kommentera nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar