söndag 3 maj 2009

Svensk Säkerhetstjänsts inkompetens

Om den svenska säkerhetstjänsten är mer inkompetent än andra länders vet jag inte, men att arbeta under en socialdemokratisk regering, med en egen borgerlig ideologi, stödd på en paranoid amerikansk hotbild, i skuggan av ett militärt överlägset Sovjetunionen verkar ha tagit en hård tribut på alla inblandade.

I brist på bättre syssla i den värmande vårsolen tänkte jag här rekapitulera några av de värsta pajas-skandalerna. Låt oss börja med Enbom-affären.

En ung mytoman från Boden ritar 1950 skisser av de militära forten via vad han kan se från cykel och skryter med att han har sålt informationen till ryssarna।

Han döms till livstids fängelse för spioneri. Släktingar till honom döms. Flyktigt bekanta dras in i rättsprocessen. Efter många år avskrivs alla anklagelser och de inblandade ges upprättelse.

Det fanns många vittnen som hade kunnat ge historien en mycket mer balanserat avslut om man bara hade talat med dem. Min far var civilförsvarschef i Boden och inspekterade forten årligen. Han kände Enbom och utdömde alla hans uppgifter som värdelösa.

Varför gick då historien så överstyr? Varför bromsade ingen rättsövergreppet i tid? Svar: Enbom var kommunist. Och vad gäller kommunister behöver man inte ha några kunskaper

Det räcker med en hotbild.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fritiof_Enbom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar