fredag 20 september 2019

OM Fjärde Vägens analys av babels torn

När går saker fel ?
De går fel när fåfänga, högmod och andra uttryck för falsk personlighet tar över självet.
Felet ligger i att dessa substanser ej har en varaktig giltighet. De kräver hela tiden mer energi för sitt upprätthållande, varför de jag som livnär sig på dem ständigt behöver ansamla mer resurser för att livnära sig, varpå de hamnar i konflikt med andras jag med samma intresse och i takt med mänsklighetens teknologisk utveckling även med ekosystemet och överlevnadens hela fundament, vilket föder en aldrig sinande spiral av våld och lögner, där lögnen främst ej skall förstås som talandet av osanning, utan sättandet av saker i fel ordning.
I fabeln om Babels torn (Genesis 11:2-9) färdas människorna från Öst (visheten) för att bosätta sig i en dal (ett lägre tillstånd) och där påbörja byggandet av ett torn som skall nå ända upp till himlen (låta högmodet ersätta Guds kärlek och visdom). Men de bygger med murbruk och tegel istället för sten (ej hållbara substanser) och då Gud ser dem låter han förvilla deras språk (låta var och en tala i egenintresse) för att stoppa bygget och splittrade låta dem skingras över jorden.
Utan energitillförsel dör falskheten undan , medan sanningen består. Det är därför det är bra att fasta då och då, för med lite energi i kroppen har man bara råd att behålla sanningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar