söndag 6 september 2009

Fritidstyckare vädrar morgonluft för gubbsjukan

Något håller på att hända med gubbsjukan. Ett fenomen som varit både halvtabu och utbrett vädrar morgonluft,

skriver fritidstyckaren Therese Eriksson på Aftonbladets kulturbloggsida.

Äntligen!

PS, jag vet inte vem Therese Eriksson är, men hon måste ha en fin statlig utbildning eftersom hon klarar av att skriva orden "den medel­ålders, vite, heterosexuelle medelklassmannen" och "luktar lite unket" i samma mening. Men hon är nog C-student. En doktorand hade hoppat över ordet "lite"

onsdag 2 september 2009

Sagan om trollkarlen och lammen

Det sägs att det en gång för länge sedan fanns en trollkarl som fick smak på människokött. För att ostört kunna äta sig mätt bosatte han sig i en by med särdeles godtrogna bönder och hypnotiserade dessa till att tro att de var lamm. Lyckliga och ovetande om sitt öde fortsatte de med sina vardagliga sysslor full övertygande om att de var lamm skyddade av sin välvilliga fåraherde trollkarlen.

En del bönder var dock mer motsträviga än andra och visade på tendenser att vakna upp ur hypnosen. På dessa lade trollkarlen en ännu starkare trollkonst. Han hypnotiserade dem till att tro att de var varghundar, satta att vakta de aningslösa lammen i väntan på att själv få ta sig en tugga på dem efter trollkarlens välbefinnande. Nöjda över att vara utvalda lät de sig nöja sig med detta och gjorde därefter sitt bästa för att hålla pli på de bångstyriga lammen.

En dag var det en ung stark dräng som visade tecken på att vilja vakna upp ur sin hypnos som varghund. Detta gjorde trollkarlen mycket orolig, för han hade nu ätit upp en bra del av bönderna och fruktade restens vrede om de skulle låta sig väckas av den unge mannen. HAn drog sig därför tillbaka till sin kammare för att förbereda den allra kraftigaste magi han kände till. När den unge mannen tillslut bestämde sig för att konfrontera honom och med en yxa i högsta hugg öppnade dörren till trollkarlens kammare vävdes han in i den mäktigaste väv av trollformler som någonsin skapats.

Trollkarlen hypnotiserade nu den unge mannen till att tro att han var en trollkarl vilken styrde över en värld av förtrollade lamm och varghundar och med detta lät han sig nöjas.

Wilhelm Reich

Från www.vof.se's forum:

På begäran kommer här en runa över psykologen, sexologen och kosmologen Wilhelm Reich, född 24 mars 1897, död 3 november 1957, .

Wilhelm Reich är en av 1900-talets intressantaste idebildare som i samma grad som Sigmund Freud har format vår syn på människan och sexualiteten. Medan Freud problematiserade sexualiteten som en störande urtidsrest försökte Reich frigöra den som en av våra viktigaste drivkrafter. Hans valspråk var:

Love, work, and knowledge are the wellsprings of our lives, they should also govern it.

Till hans mest refererade arbeten hör böckerna "Den sexuella revolutionen" och "Fascismens masspsykologi" tillsammans med den lättlästa pamfletten "Lyssna Lille Man" Han var den första psykolog som satte kroppen snarare än tankeapparaten i centrum och han poängterade att varje känsla, tanke och mentalt sinnestillstånd direkt motsvarades av ett kroppsligt dito. Dessa idéer gav senare upphov till hela floran av kroppsterapier från Alexander Lowens Bioenergetik till Artur Janovs primalterapi.

Senare i sitt liv blev han mer och mer excentrisk och utvecklade ett flertal pseudovetenskapliga teorier. Han var, med ett moderns språkbruk, en vetenskapsman och en woo-woo i ett som trodde att han hade upptäckt en elan vital, orgonenergin, som låg bakom allt liv och även bakom kosmologiska fenomen som galaxbildning och våra egna föreställningar om Gud. Han byggde regnmaskiner och orgonenergiboxar som sades bota cancer och allt mer paranoid fängslades han för kvacksalveri och dog av hjärtproblem i ett fängelse i Pennsylvania fast övertygade om att det var det stalinistiska KBG som hade sett till att han hade blivit fängslad.

En förklaring till Reichs egen psykiska ohälsa kan vara att han växte upp i Österrike som en sekulariserad jude. Han var hela sitt liv politiskt kontroversiell, upplevdes moralist stötande, vetenskapligt inkorrekt och han blev förföljd både av kommunister, nazister och kristna konservativa. Han blev utesluten ur tyska kommunistpartiet för att ha uppmuntrat föräktenskapliga sexuella förbindelser inom ungdomsrörelsen. Han tvingades som jude fly från Österrike, Tyskland och nazismen först till Skandinavien och därefter till USA. Om Malmö lär han ha utbrustit: "Ytterligare en av dessa småstäder där själva tristessen skapar fascism", en klarsynt observation som torde ha gjort honom lika populär där som Aksel Sandemose i Nyköbing. Hans kollegor inom psykoanalysen stötte bort honom som galen i takt med att han avvek från deras egna idéer och i Norge började vetenskapssamhället vakna upp och kritisera hans begynnande arbete med "bioner", T-celler och andra föregångare till orgonteorin. I USA blev han från första stund motarbetad av de konservativa krafter som fann hans uppfattningar om sexualiteten och orgasmens betydelse moraliskt frånstötande. Hans böcker brändes på bål både av troende och myndigheter och han avslutade som sagt sitt liv i fängelse.

Wilhelm Reich passar bättre än någon annan in på bilden av det banbrytande geniet som drivs till vansinne av sin egen kreativitet och omgivningens reaktioner mot denna. Oavsett vad man tycker om den övergripande vetenskapliga kvalitén hos hans samlade arbete fortsätter hans idéer att vara vägledande inom sexologin och kroppsterapin. Begreppet "kroppspansar" för muskulära spänningar kommer från honom, liksom föreställningen att uppmjukandet (nedbrytandet) av dessa är ett viktigt steg på vägen mot fysisk och mental hälsa.

Reich har även lämnat spår efter sig inom konsten och populärkulturen. Beatnikförfattare som Jack Keourac och William S Burroughs refererar till honom och sångerskan Kate Bush har skrivit en låt om hans fängslande, sett ur sonen Peter Reichs ögon, vilken filmatiserades av Terry Gilliam med henne själv och Donald Sutherland i huvudrollerna och den kommer här.