måndag 24 maj 2010

Bernadotte rulez

Kronprinsessan Viktoria har stigit i mina ögon. Tufft av henne att säga nej till kyrkan och alla jämställdhetsexperter som vill tvinga på henne ett bröllopp hon inte vill ha. OCh coolt av pappa kungen att som vanligt säga "jag vill inte lägga mig i".

Heja Kungahuset.

lördag 15 maj 2010

Korruptionen i Sverige och 50-talisternas olycka.

Sverige är korrupt ända ner till benmärgen. Rättsväsende, bankväsende, sjukvårdsorganisationen, Familjebostäder, polisväsendet, hela videvitten.

Jag tror att olyckan för vår efterkrigsgeneration är att vi faktiskt trodde på samhällsprojektet och att det gick att förbättra. Därför brände vi ut oss på en massa välmenande aktivitet runt skeenden vi inte kunde kontrollera tills dess att ingenting återstod av oss själva än en darrande hög full av förtvivlan.

onsdag 12 maj 2010

Om auktoritet och självständighet

På sin dödsbädd gav Gurdjieffs far sonen en sista uppgift.

- Ät ett äpple på ett sätt som ingen någonsin har ätit ett äpple förut.

Pojken Gurdjieff blev förvånad och började ställa frågor, men fadern snäste åt honom.

- Ställ inga frågor utan gör som jag säger.

Den unge Gurdjieff tog ett äpple ur en skål, funderade över problemet en stund och virade därefter armen runt huvudet och åt äpplet ur en vinkel som han aldrig sett någon äta ett äpple på tidigare.

- Bra , sade hans far. Nu vet jag att du kommer klara dig bra i livet. Och, som sig brukligt i en bra historia, dog på fläcken.

Vad vill denna lilla sedelärande saga lära oss?

Den första moderna vargutrotningen

I urtiden tog sig en stam coyotes över till Falklandsöarna, hur de nu bar sig åt, för att där rota sig som ögruppens enda endemiska däggdjur. Man har tidigare trott att den förts dit över Atlanten av besökande eldsländare i kanot, men genetiska undersökinngar har visat att dess historia på ön troligtvis är äldre än urinnevånarnas i Amerika. Ungefär lika länge som människor bott utanför Afrika levde den på fåglar och ägg som den hittade i klippskrevorna på de kala öarna, då gnagare och andra däggdjur helt saknades. Den var tam och orädd för människor, som insulära djur brukar vara. Det, tillsammans med frånvaron av buskage att gömma sig underlättade dess massutrotning när kolonisatörer från England fick för sig att djuret var ett hot mot fårskötseln.

Falklandsrräven, eller vargen hur man nu ser på djuret, blev det första utrotade hunddjuret i modern tid och den första skåran i fårfarmarnas välslitna bösskolvar. Falklandsbornas bidrag till den mänskliga genpoolen är idag ungefär 0,37 ppm (tusendels promille)

källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Falkland_Island_Wolf

söndag 9 maj 2010

Management By Fear

Statens pensionsverk har skickat mig ett brev om att jag har rätt till 288 kr/mån efter 65 års ålder.

Varför skickar de regelbundet sådana brev till mig? Kan jag be om att få 289 kr istället mot att de slutar höra av sig till mig?

(Tack Xal för rubrikförslaget)

torsdag 6 maj 2010

Saker man kan låta bli

Folk sysselsätter sig hela tiden.

Jag samlar på saker man kan låta bli.

Jaga djur tex. Eller avliva dem när de har skadat sig eller är sjuka. Herregud, djur föds, blir sjuka och dör hela tiden. Låt dem vara.

Stryka skjortor struntar jag också i. Liksom att bädda eller byta sängkläder när jag är ensam. Sågspån i sängen kan jag leva med, gränsen går vid glasull, för det kliar för mycket när man får det på kroppen.

Att sätta ut råttfällor struntar jag högaktningsfullt i. Husmusen har hållit mig sällskap hela vintern och sett till att rester i mitt skafferi inte blivit långvariga. Nu har han och hans kompisar klokt nog dragit ut i det vackra vårvädret för att hitta på mussaker. Väl var väl det - nu kan de skaffa sig en massa musbarn som kan hålla mig sällskap nästa vinter, eller till och med hålla matkostnaderna för katten nere, om jag nu orkar skaffa mig någon.

onsdag 5 maj 2010

Vart är kosmos på väg egentligen?

Vi säger att "universum utvidgar sig", dvs att alla andra galaxer flyr undan från oss med hög hastighet.

MEn tänk om det är tvärtom? Vi kanske alla håller på att rasa ner i ett stort hål vi inte kan se. Vi ligger längst ner i hålet och ramlar därför fortast. De andra galaxerna ligger längre upp mot kanten och rör sig saktare utför. Särför upplever vi också att accelerationen ökar, vi faller fortare och fortare i förhållande till dem.

Detta skulle förklara fenomenet "mörk energi", en påhittad kraft vilken antas skynda på accelerationen i universums "utvidgning"

tisdag 4 maj 2010

Kvantfundering

Jag funderar över hur många som har funderat över skillnaden mellan att tillvarons minsta beståndsdelar glider med i kosmos väv som skräddare på vatten, eller att de ligger virade som snoddar över kosmos tomrum och vilka implikationer detta har för den värld vi lever i.