torsdag 29 april 2010

Feminissar

Att kvinnan är undertryckt och kämpar för frigörelse, det vet alla.

Dock är det inte enkelt för män att ta del i denna kamp, annat med förnumstiga heja-rop från sidan om då och då. Den karl som i full galopp rusar över till den kvinnliga planhalvan och ropar Hej tjejer, jag är med er kan bli lika bryskt bortmotad som årskalven från kon vid nästa brunstsäsong.

Män kan inte alltför tanklöst utgå från den kvinnliga positionen i jämställdhetsarbetet, även om de förutsätts känna till och förstå den. Istället måste de lära sig att formulera sina egna önskemål och därefter gå kvinnorna till mötes.

Jag tror knappt att det kan finnas något så stukat som en man som givit upp det mesta av sina egna synpunkter för att komma kvinnorna nära, bara för att bli bortmotad av dem till förmån för stöddigare män. Denna smärtupplevelse kräver många bittra tårar i dystra ensamma vindstorn innan själen helt hunnit läka samman.

söndag 25 april 2010

VoF hånar vidare

Denna dagsedel från miljöpartiet hånar VoF:arna på sitt forum. Enhälligt. Jag tror aldrig att jag har mött ett gäng så inskränkta människor utanför frikyrkorörelsen tidigare:


Tänk om... En miljöpartistisk betraktelse

lördag 24 april 2010

Avregistrerad från Vetenskap och Folkbildning

Sådärja!

Nu har jag bannlyst mig själv från en diskussionsblogg.

Denna gång förekom jag. Innan jag fick någon varning, eller jag blev upprörd och började diskutera osakligt. Ett snyggt hugg bara.

Matt 18:8-9, typ

Varför gjorde jag nu det?

Jo, därför att det finns en oförsonlig konflikt mellan mig och den psykiatriska vården. Inte på det sättet att jag anser mig ha blivit felbehandlad eller att jag anser dem vara Belzeebubs sändebud på jorden. Och inte heller - tror och hoppas jag - för att jag är en paranoid knäppgök som inte går att ha i möblerade rum.

Utan för att jag upplever att min livsupplevelse inte går att inkorporera med den världsbild som kallas för den evidensbaserade psykiatriska vården.

JAg har varit sjukskriven för psykiatriska diagnoser. Och jag har tillfrisknat helt från dessa, utan några mediciner, utan några stödsamtal, utan några terapeutiska insatser från den offentilga vården. Istället har jag använt mig av klassisk meditation och olika former av alternativterapi.

Dessutom älskar jag min guru. Och jag känner mig inte förtryckt eller lurad av honom.

Det är denna erfarenhet det inte går att dela med sig av till de evidensbaserade vetenskapsskeptikerna. För att rädda sin egen världsbild måste de nagla in mig i knäppgögshörnet, eller avkräva mig bevis på min livsupplevelse som jag inte kan ge dem.

Den enkla och uppenbara lösningen vore ju att sluta kommunicera om det här som ändå inte går att tala om. Men det är ju så svårt, eftersom vetenskap är så roligt och jag själv har en vetenskaplig utbildning som jag är stolt och glad över - och vilket gör mig trött less och förbannad på knäppgökar som har konspirationsteoretiska ideéer runt teorier som jag kan avfärda med hjälp av min egen utbildning och mitt kunnande.

Så egentligen skulle jag väl kunna förstå de evidensbaserade medicinarna som vill avfärda mina historier som självbedrägerier eller ointressanta, eftersom de inte kan upprepas experimentellt eller stödjas med ett statistiskt forskningsunderlag. Egentligen borde jag det. Men ni vet kanske hur det är med den egna livsupplevelsen, det där som ligger en riktigt nära hjärtat. Man vill ha det bekräftat och inte ifrågasatt. Får man inte det kan man lika gärna sluta att kommunicera och istället artigt lyfta på hatten när man råkar stöta på varandra i livsmedelsbutiken eller i stadsbibliotekets läsesalong.

Och så får det bli nu ett tag framöver. Annars kommer jag bara bli dum, provokativ och arg, eller känna mig kränkt och börja föra fram mina synpunkter osakligt.

måndag 19 april 2010

Kärleksdrömmar

Drömde att jag och en gammal kärlek talades vid med varandra. Det brukar vi inte göra. Hon bodde i en liten butik, hade småbarn och politiska uppdrag i Alingsås. Det brukar hon inte ha. Hennes barn och jag skrev små berättelser och stoppade ner orden som pappersrullar i en flaska, några ord var, ett dussin allt som allt, i en liten glasbox och skickade in dem genom hennes dörrpost.

Hon tog upp barnets ord och läste och älskade dem, men inte mina.

Det är mer som det brukar vara.

onsdag 14 april 2010

Middag på länsresidenset

Landshövdingen bjöd på ett nätt litet bord med smörgåsar, potatisröra med grönsås, stekt lax och prinskorvar, alla rätter gjorda på lokala kravmärkta råvaror. Till detta serverades bordsvatten och jag som är vegetarian, trots smakprovet på laxen, erbjöds en fint avstämd men lite gräddig veg-lasagne med färsk basilika. 8)

Dock försjönk jag så i ett samtal med den indiskfödda länsarkitekten att jag helt glömde bort frukttimbalen till efterrätt. Satans misstag. Ibland blir man bara så arg på sig själv! >:(

tisdag 6 april 2010

Olika åsikter om Peak Oil

Tommy Nordin från Svenska Petroleuminsstitutet tror fortfarande inte på peak oil. Han tycker inte heller att han behöver kommentera den världsledande experten i frågan, professor Kjell Aleklett eftersom han inte "tror på honom".



http://di.se/Default.aspx?pid=67936__ArticlePageProvider

http://aleklett.wordpress.com/2010/03/24/peak-oil-debatt-i-tv-den-25-mars/

Intressant från tidningsartikeln är att världsekonomin nitar vid 150 dollar per fat, medan en spelsimulering utförd i USA visar att priset kan stiga därutöver vid t ex ett orosutbrott i Nigeria.




Jag ser framför mig en ny generation Nigeriabrev:


I am a Nigerian Oil Producer. I have 10 000 barrels of oil in a harbor store in Lagos. I can't get them out , unless ....... bribe the warlords ..... deposit..... swiss bank account ...... huge profits .....